Merk je dat je wat moeizaam op gang komt de laatste weken?
Wat meer vermoeid bent, geen zin hebt om de deur uit te gaan?

Januari, maar ook februari, lenen zich uitstekend om naar binnen te keren.
De natuur doet dit vanzelf. De tuin ligt onder een sneeuwlaag. Dieren houden een winterslaap en jij hebt een innerlijke criticus die vertelt dat je van alles moet doen.

Ik werd me er vorig jaar bewust van. Mijn lichaam wilde niet wat ik wilde en dat leverde weerstand en strijd. Ik had moeite om me er aan over te geven ook al voelde ik dat dit het enige was wat ik kon doen. Overgeven aan de rust, het naar binnen keren, voelen wat ik nodig had, doen wat goed was voor mij. In plaats van alle acties die mijn hoofd bedacht had voor de hele week.

Dit jaar kan ik me er beter aan overgeven. Ik ga meer naar buiten, maak minder afspraken, en ik stel elke ochtend vragen:
Wat heb ik nodig?
Wat heeft mijn lichaam nodig?
Hoe kan ik nog beter voor mezelf zorgen?
Welke bijdrage kan ik vandaag voor mijn bedrijf zijn?
Welke bijdrage kan ik voor anderen zijn?

Op deze manier blijf ik in verbinding met mezelf en raak ik niet zo snel verstrikt in de stem van mijn hoofd, mijn innerlijke criticus die vind dat ik vooral in de actie moet gaan. Dit helpt me niet. Dit heb ik jarenlang gedaan en het heeft niet het resultaat opgeleverd wat ik voor ogen had. Het bracht me nog verder van huis, zelfs naar een burnout.
Ik heb een heel sterke innerlijke criticus waar ik voor mijn gevoel telkens de strijd mee moest leveren, jaren geleden. Me niet bewust van het feit dat dit de stem in mijn hoofd was, ik niet meer verbonden was met mijn lichaam en mijn gevoel.

Lichtwerkers hebben meestal een heel sterke innerlijke criticus. Wellicht herken je dit of is er zelfs een aha-moment.
Daarom is er geen verbinding met mezelf
Daarom twijfel ik zo vaak
Daarom moet ik zoveel van mezelf
Daarom gun ik mezelf geen rust
Daarom heb ik zoveel oordelen over mezelf
Daarom weet ik niet hoe ik het anders kan doen

Jouw innerlijke criticus blijft de leiding hebben over jouw leven. Jouw innerlijke criticus creëert het leven dat je nu leidt. Wanneer je niet helemaal tevreden bent met het leven dat je nu leidt, ga dan eens voor jezelf na hoeveel je je laat leiden door je ego en je innerlijke criticus.

Wil jij graag verandering?
Wanneer je graag verandering wil in jouw leven start met tijd voor jezelf te maken. Liefst elke dag. Maak er een ochtendritueel van (of een avond ritueel) Je maakt tijd voor jezelf.
Je kunt schrijven, mediteren, bewegings/yoga-oefeningen doen om naar binnen te keren. Je kunt er ook voor kiezen te gaan zitten of liggen en met je aandacht naar je hart te gaan. Op deze manier maak je verbinding met jezelf.

Voel de energie
Vervolgens voel je de energie die je voelt als je verbinding met jezelf maakt. Voel hoe fijn dit is. Hoe langer je dit doet en hoe vaker, hoe makkelijker het gaat. En hoe makkelijker je de energie voelt, de rust, de innerlijke rust

Stel daarna vragen
Je kunt je hart, lichaam, jouw innerlijke stem vragen stellen. Wat heb ik nodig vandaag? Wat wil ik vandaag? Wat heeft mijn lichaam nodig? Wie kan ik helpen vandaag? Welke tip of welk advies heb je voor mij vandaag. Begin heel simpel. Stel alle vragen die je wilt vragen.
Laat het resultaat los. Merk op hoe fijn het is om tijd voor jezelf te maken.

De antwoorden zitten in jou
Wanneer je vragen gaat stellen komen er vanzelf ook antwoorden. Sommigen komen meteen, andere vragen worden pas later op de dag, in de week of zelfs nog later beantwoord. Het antwoord komt als jij er klaar voor bent. Ga niet zoeken naar de antwoorden want dat zorgt er voor dat je in je hoofd terechtkomt en daar wil je juist uitblijven. Je hoeft de antwoorden niet buiten jezelf te zoeken. Ze zitten in jou. Alle wijsheid is er, je hoeft er alleen maar mee in verbinding te zijn.

Leer het verschil tussen de stemmen van je hoofd en je innerlijke stem
de stem van je hoofd is heel anders dan jouw innerlijke stem. De stem van je innerlijke criticus en je ego is verwijtend, oordelend, bestraffend.
De innerlijke stem is liefdevol, zacht, warm, met compassie. Motiverend en inspirerend.

Maak jezelf niet verkeerd
Zoekende naar jouw eigen ritme in deze tijd is heel normaal. Ieder mens heeft zijn eigen ritme, jij ook. Laat de oordelen over jezelf hierover achterwege. Jij bent goed zoals je bent en je hoeft jezelf echt niet achter de vodden aan te zitten om in actie te komen want het werkt niet. Je gaat tegen je natuur in en dat straal je dan ook uit.

Op het moment dat je de gedachte krijgt: maar dan ben ik LUI!!
Dan doe ik niets meer!
Dan komt er niets uit mijn handen!
Dan doe ik te weinig! etc etc
Weet dan dat dit je innerlijke criticus is ????
Jouw innerlijke STEM heeft hier een andere mening over. Die weet heus wel dat er dan echt wel wat gedaan wordt. Misschien iets minder, maar dat is ook nog altijd meer dan genoeg!

Extra rust is in deze periode geen ramp
Ik ben geen ochtendmens en in deze periode al helemaal niet. Ik gun mezelf de tijd en de ruimte om op te staan en mijn ochtendritueel te doen. Zakelijk gezien start ik niets op en verzamel ik ideeën. Het uitwerken komt later dit jaar, als de ideeën echt gaan kriebelen en willen ontstaan. Ik blijf heel dicht bij mezelf. Voel wat ik voel, en voel wat ik hierin nodig heb.
Ik doe veel minder en werk meer vanuit geïnspireerde acties dan dat mijn innerlijke slavendrijver aan het werk is. Het is goed. Ik heb tijd om op mijn gemak te doen wat is blijven liggen. Ik geef mijn lichaam extra rust, net zoals de dieren. Extra BARS- en healingsessies voor mezelf zijn echt een cadeau. Momenten om oude patronen makkelijker los te laten zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe en andere dingen. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik elke dag (als het niet regent) ga wandelen, al is het maar een klein stukje. Even in contact met de natuur om energie af te voeren en op te laden. Het voelt goed!

Merk jij dat je wat hulp kunt gebruiken in deze periode?
Omdat je verward raakt door de tegenstrijdigheid van je hoofd en jouw lichaam.
Omdat de energie heel heftig is op dit moment.
Omdat je voelt dat er thema’s geheeld mogen worden.

Denk dan eens aan een BARS- of healingsessie. Het kan je helpen om makkelijker energie en oude patronen/overtuigingen/oordelen los te laten, ruimte te scheppen, thema’s te healen en blokkades te doorbreken. Het creëert rust, ruimte en een leeg hoofd.
Een healingsesie waarin ik bodyprocessen van Access Consciousness gebruik, kan ook op afstand worden gegeven.

Meer informatie over de BARS-sessie

Meer informatie over een healingsessie

 

Heb je hier vragen over? Stuur me gerust een mail: edith@edithhelwegen.nl