Heb je een team(lid) en wil je toch het liefst alles zelf doen?
Dat is wat ik vaak zie en hoor bij ondernemers die voor het eerst medewerkers aannemen of een team creëren. 
Loslaten blijkt toch wel een dingetje te zijn.

Ja, het is vaak sneller qua tijd als je het zelf doet. 
Maar…. het idee van een teamlid komt niets voor niets. Er zijn taken die je niet leuk vindt om te doen, er zijn taken waar je je energie verliest, waar je geen tijd meer aan wilt besteden.

Controle willen hebben heeft vaak te maken met in meerdere of mindere mate van perfectionisme.
Door de lat hoog te leggen voor jezelf, is er controle. Je legt de lat niet alleen voor jezelf hoog. Je legt ook de lat voor de ander hoog.

Het is net als dat ik mijn man vraag om te stofzuigen. Hij doet het maar hij vergeet altijd om het toilet te stofzuigen. Dat weet ik inmiddels dus ik zeur er niet meer over. Ik ben blij dat ik de rest niet hoef te stofzuigen en maak de vraag duidelijker: Wil je beneden stofzuigen en ook het toilet stofzuigen. (Ik moet zelf lachen om dit stomme voorbeeld maar ik weet zeker dat velen dit soort dingen herkennen).
Daarmee zeggende dat de ander het op zijn/haar manier doet, nooit op jouw manier. Het gaat erom dat het gedaan wordt.


Laat mensen fouten maken.
Wanneer ik een onderdeel word van een team of een co-creatie pik ik feilloos de energie van perfectie en controle op. Ik merk het ook aan mezelf. Ik ga 10x controleren of ik het goed gedaan heb, ik merk dat ik langere tijd doe over de werkzaamheden en ik maak fouten. Dan weet ik dat de ander een perfectionist is én de controle niet durft los te laten. Bang dat er iets fout gaat.

Zoals in een ander team tegen nieuwe teamleden wordt gezegd: Are you willing to f*ck it up?
Laat de ander fouten maken en heb er geen oordeel over. We zijn allen mensen en mensen maken fouten. Mensen zijn geen robots.
Ben de energetische ruimte die nodig is om je teamleden/medewerkers te laten leren. Starten in een team is een proces.

Geef jezelf de tijd, geef de ander de tijd.
Je zult zelf tijd moeten investeren bij het starten van een team. Wellicht ben je er de eerste tijd veel tijd mee kwijt maar weet dat het een investering is voor de langere termijn. Dat is waar ik zie dat ondernemers na 2 maanden afhaken want het kost ze teveel tijd.
Geef de ander ook de ruimte en de tijd om te ontdekken hoe alles in zijn werk gaat. Voor jou is het gesneden koek. De ander heeft tijd nodig om de draai te vinden.

Een van mijn klanten zei deze week: Geef mensen een jaar de tijd om te wennen, hun taken/vak te leren kennen binnen het bedrijf en samen te werken zodat het een geoliede machine wordt. 
Nu vind ik zelf een jaar wel erg lang. Meestal start ik met 3 maanden met een nieuwe klant om te kijken of het past, of het leuk is en of het meer creëert voor ons beiden. En dan begin ik net een beetje te ontdekken hoe alles werkt en vooral ook hoe de klant werkt, hoe die als ondernemer en als mens is en hoe hij/zij aanstuurt.

Als het niet werkt, werkt het niet.
Ben daar ook heel duidelijk over. Je kunt mensen duizenden kansen geven, feedback herhalen etc. op een gegeven moment mag je ook tot de conclusie komen dat iets niet werkt voor jou en jouw bedrijf. Kies wat werkt voor jou en het meest creëert voor jouw bedrijf en maak het niet persoonlijk. Ben hier ook heel eerlijk in naar jezelf toe.

Heb je moeite om de controle los te laten?
Heb je moeite met het definiëren van de taken die je wilt delegeren?
Heb je moeite met het aansturen van je VA, je team?

Dit zijn allemaal onderdelen waar ik een bijdrage kan leveren.
Laten we samen sparren om helderheid te creëren!