Vandaag, in verband met vakantie, een blog uit de oude doos (januari 2012)

Deze week staat voor mij in het teken van knopen doorhakken. Ik ben met mijn bedrijf op dit moment veel dingen aan het doen.  Ik merk dat ik bij een aantal dingen een goed gevoel heb en ik merk bij een aantal dingen dat dit me bakken met energie kost. De keuze is eigenlijk heel makkelijk. Mijn lichaam geeft eigenlijk al aan welke keuze ik moet maken;  een leeg gevoel, ik kom niet vooruit, kan me niet concentreren, dingen lukken ook gewoon niet etc.

Wat me tegenhoudt om definitief de knoop door te hakken zijn de volgende argumenten:
– het lijkt me leuk om te doen, daarom heb ik toch “ja” gezegd;
– het past binnen de activiteiten die ik doe;
– wat zal de ander zeggen als ik “nee” zeg?
– ik mis inkomsten.

Vandaag ben ik gaan wandelen om uit te zoeken waarom mijn lichaam zo reageert zoals het reageert. Ik ben er nog niet helemaal uit. Wel is voor mij duidelijk geworden dat ik niet door moet gaan met de dingen die me teveel energie kosten. Uiteindelijk is de tijd en de energie die het me kost toch de doorslaggevende factor om te bellen en te zeggen dat ik afzie van dingen. De opluchting die ik daarna (altijd) voel is zo fijn dat ik me weer gesterkt voel in mijn keuze.

Om jouw keuze ook makkelijk te maken heb ik een aantal tips geschreven. Kies 🙂 welke tip het beste bij jou past.

Tips:
1. Schrijf voor jezelf op wat de voor- en nadelen zijn.
Bespreek daarna met iemand deze voor- en nadelen. Ga ook na welk gevoel je hebt bij de voor- en nadelen. Een keuze op basis van ratio zal niet altijd de goede keuze blijken te zijn.

2. Zoek een remedie.
Mijn remedie is wandelen. Tijdens het wandelen vallen de puzzelstukjes als vanzelf in elkaar en eer ik thuis ben, is mijn keuze gemaakt. Zoek jouw remedie waardoor je een stuk wijzer wordt. Even afstand nemen doet goed. Steeds bezig zijn met het maken van keuzes zorgt ervoor dat je erin blijft hangen en dan zie je door de bomen het bos niet meer.

3. Praat met iemand die kan luisteren.
Door er met iemand over te praten krijg je voor jezelf ook dingen helder. Praat liever niet met iemand die jou zijn of haar advies opdringt.

4 Luister naar je lichaam
Welke signalen geven jouw lichaam aan? Bijvoorbeeld: hoe is je energieniveau, zijn er bepaalde lichamelijke klachten die opspelen, kun je je blijven concentreren, krijg je zin in bepaald voedsel, hoe is je stemming, welke dingen zijn er anders dan normaal?

5. Voel je  keuze.
Neem 2 notitieblaadjes. Schrijf op het ene “Ja” en op het andere “Nee” (of je keuzes ipv ja en nee) Vouw de blaadjes op en leg ze ergens op de grond waar jij het prettig vindt. Zorg dat je niet weet op welk blaadje ja en nee staat. Ga op een blaadje staan en voel wat dit met je doet. Ga daarna op het andere blaadje staan. Voel op welk blaadje je het beste gevoel hebt.

Ben eerlijk naar de ander. Leg uit waarom je de keuze maakt. De ander kan nooit tegen jouw gevoel ingaan omdat het jouw gevoel is en niet het zijne. De ander heeft natuurlijk ook gevoelens bij jouw keuze maar zal jouw keuze moeten respecteren.

Ik ben nieuwsgierig naar jouw manier van het maken van een keuze. Wat is jouw tip?