“Wanneer stop jij met je slachtoffer-gedrag?” Die vraag werd me eens gesteld. Ik schrok, hoezo ‘slachtoffergedrag’. Het klinkt zo negatief en ik wil me geen slachtoffer voelen en al zeker niet zijn. En toch: ik ging me er in verdiepen en het klopt. Elke situatie waarin ik niet in flow ben, val ik terug in een slachtoffergedrag. Dat is altijd zo. Bij iedereen, dus niet alleen bij mij 😉

Terugvallen in het oude patroon
Je valt terug in het oude patroon van je klein houden, aandacht willen van iemand en niet doen wat eigenlijk nodig is. En die laatste keuze maak je omdat je bang bent voor het onbekende. Het onbekende dat je niet overziet, niet bekend is en je niet weet wat er gaat gebeuren. Je bang bent voor pijn of om gekwetst te worden, of bang om overweldigd te worden. Het heeft verschillende redenen.
Welke reden heb jij om terug te vallen in slachtoffergedrag?

Wat brengt jou dit slachtoffergedrag?
Schrijf voor jezelf eens op wat dit slachtoffergedrag jou brengt. Wat het je oplevert. Het levert je iets op omdat je er telkens weer in terugvalt, anders zou je het niet doen. Iets wat je niet lekker vindt, eet je ook niet elke dag.
De opdracht die ik kreeg was: schrijf minstens 50 dingen op die het je oplevert om in het slachtoffergedrag terug te vallen. Voor mij hoef je geen 50 dingen op te schrijven maar maak maar eens een rijtje voor jezelf.

Wat levert het je op om hier uit te stappen?
Neem een nieuwe pagina en schrijf op wat het je oplevert om uit dit slachtoffergedrag te stappen. Wat voor gave dingen kunnen dan gebeuren?
Wat is er dan mogelijk waar je nog niet aan gedacht hebt?
Wat is er dan veranderd voor jou?

De volgende vraag die je jezelf kunt stellen is:
Wat heb ik nodig om te kiezen voor de vrijheid die ik wil creëren?
Uit het slachtoffergedrag en in de grootsheid

Elke keer als ik voel dat ik naar het slachtoffergedrag wil, voelt het vertrouwd maar weet ik ook dat dit mij niet brengt waar ik heen wil. Weet ik dat ik hier niet meer verder kom. Weet ik dat ik blijf hangen op het punt waar het moeilijk wordt. Het is zo makkelijk om dan te kiezen voor het oude vertrouwde patroon wat je hebt ontwikkeld. Dit gebeurt zo onbewust maar NU zul je je er bewust van worden. NU kun je kiezen voor iets anders. Ook al voelt dit elke keer spannend, het is voor mij nu wel een bewuste keuze. Een bewuste keuze voor iets nieuws, iets spannends, iets wat voor mij onbekend is, iets waarvan ik niet weet hoe dit afloopt,

Ik neem bewust risico
Ik neem het risico om afgewezen te worden, het risico om met de grond gelijk gemaakt te worden, het risico dat het ‘pijn’ gaat doen.

Ik volg mijn gevoel
dat is waarom ik hier toch voor kies. Omdat ik mijn gevoel volg. Omdat ik dit heel graag wil. Omdat het mijn verlangen is.

Dat is ook zo met de Masterclass ‘I am Love’ die ik aanstaande vrijdag organiseer. Niet veilig online zoals ik vaak deed. Nee, in the open! Een live-bijeenkomst waarin ik de deelnemers echt ga ontmoeten. Er is geen verstoppen meer mogelijk. Ik neem risico, mensen kunnen het niet leuk vinden, mensen hebben er niets aan, mensen hebben te hoge verwachtingen, ik vind het toch niet zo leuk als dat ik dacht en zo waren er nog meer gedachten de afgelopen weken.

Iets in mij wilde heel graag deze masterclass cancelen, wil mezelf klein houden, wil geen risico nemen, wil veilig spelen. Het was het kleine meisje in mij dat zich niet veilig voelt, dat bang is om afgewezen te worden.

Een ander deel in mij wil deze masterclass door laten gaan. Het is mijn droom om met een groep aan de slag te gaan, midden in het land, in een prachtige locatie. Waar ik de ander kan ontmoeten, kan knuffelen, kan healen, gechannelde boodschappen kan doorgeven, mijn ‘ding’ doen dus. Dat deel staat de popelen om vrijdag naar Beesd te gaan. Dat deel heeft gelukkig de overhand en maakt de keuze om in het diepe te springen, te vertrouwen op mijn intuïtie en dat ik doe en zeg wat de deelnemers nodig hebben.

Het gaat dus om VERTROUWEN
Vertrouwen in de keuzes die je maakt en de stappen naar het onbekende. Mijn lat lager leggen dan nodig is. Stappen te zetten in mijn tempo en op mijn manier. Soms zijn het kleine stappen en soms zijn het sprongen. Alles is goed zolang ik mijn gevoel maar volg.

Wil jij uit het slachtoffergedrag stappen en kiezen voor vertrouwen?

Ik wil je graag helpen om dit gedrag bewust te maken bij jou. Er zijn meerdere mogelijkheden die ik voor je heb. Heb je hulp nodig en wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me een mail: edith@edithhelwegen.nl