Ik ontdekte vanochtend mijn schaduwkant
Ja maar Edith, hoor ik je zeggen, nu pas?

Ik weet dat er een schaduwkant is. Ik weet dat ik een schaduwkant heb. Ik weet mijn minder sterke kanten. Ik kon vanochtend mijn schaduwkant voor het eerst heel duidelijk zien en er contact mee maken. Ik kon mijn schaduwkant ZIJN.

De laatste dagen zijn een soort van achtbaan. Er verandert veel, ik maak sprongen in mijn eigen ontwikkeling en het loslaten van oude patronen. En elke keer als ik een shift maakte, leek het alsof ik terugviel in een oud patroon. Oude angst kwam, ik rende weer rond in mijn hamsterwiel, verkrampte, maakte mezelf klein en het was er donker.

Het voelde alsof ik wisselde tussen 2 persoonlijkheden. Degene in het oude patroon en degene in het nieuwe patroon: dartelend als een vlinder, licht, zorgeloos, liefdevol, warm, spontaan, grenzeloos (in gedachte en overtuigingen)

Het voelde soms heel vermoeiend om te wisselen tussen deze personen want degene in het donker wilde ik niet zijn. Vanochtend viel het kwartje tijdens het doen van de zonnegroet (yogahouding) Ik ben te streng voor mezelf en zet me daardoor vast.
Na de meditatie waarin ik wisselde tussen deze persoonlijkheden kwam het woord ‘schaduwkant’ naar boven. Oh, er viel een hele euro: mijn schaduwkant vraagt telkens aandacht. Het wil gezien worden. Het wil gehoord worden, omarmt worden en het heeft liefde nodig. MIJN liefde.

Mijn schaduwkant: streng naar mezelf, veroordelend naar mezelf, het niet goed genoeg doen, te veel verwachtingen hebben van mezelf en van anderen, en dan heel geïrriteerd en vlijmscherp naar de ander reageren. Het zijn geen losse elementen (mindere kwaliteiten) maar 1 geheel. 1 ik die in mij zit. 1 ik die naar voren komt als ik in mijn valkuil stap van té veel willen.

Mijn schaduwkant die mijn liefde nodig heeft, die gezien wil worden, kon ik zien, kon ik omarmen, kon ik al mijn liefde geven. De tranen stromen over mijn wangen want ik voel me nu 1. Deze schaduwkant hoort er ook bij. Het hoeft niet verstoten te worden of verstopt.

Hoe is het met jouw schaduwkant?
Je weet dat hij er is. Jouw schaduwkant zal er altijd zijn.
Je kunt hem waarschijnlijk benoemen. Kun je hem ook ervaren, kun je hem ZIJN.

Kun je jouw schaduwkant zijn, zonder oordelen, zonder gevecht, zonder messteken die je jezelf mentaal toebrengt?