Gisteren fietste ik mijn eerste echte fietstocht met pittige bergen. Er was een vertrouwen dat dit goed zou gaan en dus had ik er van te voren niet te veel over nagedacht. Mijn oplader zat in mijn fietstas dus wat kon me gebeuren? 
Mijn man op de wielren-fiets en ik op de elektrische fiets. Een mooie combi waar ik me af en toe het laplazarus trap en hem een andere keer voorbij zoef.

We startten met een afdaling, altijd fijn om even op gang te komen maar al gauw kwam de eerste berg. Ik maakte er een beetje een uitdaging van en wilde niet te makkelijk de berg op: wat was de fun daarvan? En ik wilde ook mijn accu een beetje sparen.

En dus startte ik in de eco-stand (de laagste stand) omhoog en dat was leuk. Vele pittige klimmetjes volgenden, op de eco-stand of de tour-stand.Ik vroeg me tijdens een afdaling af: wat is het dat ik die uitdaging zoek? 

Wat is het dat ik het mezelf moeilijk maak?

How you do this, you do everything

 

Ik legde het verband met het ondernemerschap.
Ik maak het mezelf soms nogal moeilijk. Probeer iets werkend te krijgen wat op die manier niet werkt. Dat kies ik forceren. Ik kan soms in mijn oude patroon/overtuiging doorschieten van: het is pas waardevol als ik er hard voor gewerkt heb.

 

Hoe zit dit dan nu met deze fietstocht?
Ik heb een keuze tijdens de fietstocht. Ik kan altijd een stand hoger als het te moeilijk wordt.

 

Wanneer is dat punt dat het te moeilijk wordt voor jou? 

Voor mij is dit niet dat het te moeilijk wordt maar als het niet meer leuk is.
Geef ik dan op?
Nee, ik maak een andere keuze. Ik maak de route af en maak het leuker, relaxter voor mezelf.
Want op het moment dat je het te moeilijk maakt, zit je in je hoofd, is er geen verbinding met jezelf en kun je niet genieten.


Hoe vaak ga jij als ondernemer door en forceer jij jezelf?
 


Er is een lijn tussen uitdaging en moeilijk maken. 
Een grens die je overschrijdt als je dit perse kloppend wil maken, als het niet meer leuk is, als het een ‘moeten’ wordt, als je iets wilt bewijzen tov anderen.

Hoe kan het anders? 

Je vraagt hulp, je stelt vragen:
hoe wordt het beter dan dit?
Wat kan ik anders kiezen, zodat het weer leuk is?
Welke informatie mis ik hier?
Wie of wat kan ik toevoegen aan dit project, deze situatie, aan mijn onderneming?

 

Het mag een uitdaging zijn en je mag het leuk vinden.
Dat is het doel van het leven: genieten

Wat als je zou genieten van je ondernemerschap?

Het gaat om de reis (je leven), niet om het uiteindelijke doel.

 

En onze fietstocht, die hebben we onderweg iets ingekort. Het was een geweldige tocht maar onze lichamen vertelden ons dat het genoeg was. 69,1km gefietst met 1040 hoogtemeters, en het smaakt naar meer.
Zuid-Limburg wat ben je toch mooi.