Ik hoor vaak van mensen en m.n. vrouwen dat ze het moeilijk of lastig vinden om tijd voor zichzelf vrij te maken. Ik bekijk samen met hen welke keuzes en mogelijkheden ze hebben en kunnen creëren voor zichzelf.

De eerste vraag is:
Wil je wel echt tijd voor jezelf maken?
Als dit jouw wens niet is, waarom zou je er dan voor kiezen.
De meeste vinden tijd voor zichzelf heerlijk, fijn en weten dat het hen goed doet.

Het heeft voor mij ook een tijd geduurd om tijd en ruimte voor mezelf te creëren. Ik opende s ochtends mijn mail en social media en liet me leiden door alles wat hier naar boven kwam en nodig was.

Tijd voor mezelf is inmiddels prioriteit nr 1 geworden. Als ik geen tijd voor mezelf neem, heb ik het idee dat ik mezelf in bochten wring, word ik geïrriteerd, blijft mijn hoofd vol en zit ik heel snel in mijn hoofd waardoor er weer angst en negatieve gedachten ontstaan. Dit zorgt ervoor dat ik in oude patronen terecht kom.

Ik heb erkent voor mezelf dat tijd voor mezelf nemen, hoort bij de energie die ik wil zijn en wil uitstralen. Ik ben een leuker mens als ik tijd voor mezelf neem. Dat doe ik ook in de weekenden en tijdens vakanties. Hierin doe ik geen concessies.
Ik bekijk met mijn man de planning voor de dag in het weekend/ de vakantie en claim hierin mijn tijd voor mezelf.

De reden waarom jij het moeilijk vindt om tijd voor jezelf te nemen is:
1: Je vindt anderen belangrijker dan jezelf
Je kiest liever voor de plannen en aandacht voor de ander dan voor jezelf. Je cijfert jezelf dus weg. Je geeft hiermee aan dat jij niet belangrijk bent. Welk signaal geef je hiermee af aan je omgeving, aan je kinderen? Je laat hen zien dat anderen belangrijker zijn dan zichzelf!

2: Je denkt dat er later wel tijd voor is
Die ken ik! Er gaat NOOIT tijd voor jezelf zijn.
Ik dacht het gisteren nog. De hele dag bezig geweest met alles wat zich aandient. Ontzettend leuk. Ik was helemaal in mijn element met dat wat ik aan het doen was. En toch bleef er ergens in het achterhoofd zitten dat ik nog tijd voor jezelf wilt hebben, mijn boek uit wilde lezen en iets wilde schrijven. Uiteindelijk is het er niet van gekomen en kies ik er voor om vandaag extra lang de tijd voor mezelf te nemen.

3: Je denkt dat het niet altijd nodig is
Ach, ik sla vandaag wel over. Ik voel me goed, het gaat goed, het is niet zo belangrijk. De dag erna denk je dit ook en zo zijn we een hele tijd verder. Op het moment dat je voelt dat je de tijd voor jezelf gemist hebt, ben je te laat.
Net zoals je dit denkt als je je voorneemt om te gaan sporten of af te vallen, het oude patroon sluipt er snel weer in.

4: Je laat je hoofd leidend zijn
Je hoofd vindt nooit dat je tijd nodig hebt voor jezelf. Die vindt altijd dat er wel iets te doen is. Tijd voor jezelf nemen vind je hoofd niet nodig, luieren, niets doen. Het hoofd zal je altijd aan het twijfelen brengen om voor jezelf te kiezen.

 

5: Ik ben egoïstisch als ik tijd voor mezelf neem
Tijd voor jezelf nemen is niet egoïstisch. Het is: goed zorgen voor jezelf. Jezelf koesteren en vertroetelen. Dat doe je voor iedereen, behalve voor jezelf.

Hoe zou het voor je zijn om jezelf te vertroetelen?

 

 

Als je vaker tijd wilt voor jezelf, maak dan écht die keuze. Claim je tijd en laat er niets of niemand tussen komen.

 

Geef jezelf de ruimte om dit 1 of 2 weken uit te proberen. Bevalt het niet, dan maak je een andere keuze. Zet jezelf niet vast in de keuze die je maakt.

Het hoeft niet uren te duren. 
Tijd voor jezelf nemen, hoeft niet uren te duren. Ik heb ooit een keer tijdens de vakantie in Italië tijd voor mezelf genomen door voor mijn man broodjes te gaan kopen in de campingwinkel. Een korte wandeling tussen de bomen naar het winkeltje. Ik vind het heerlijk om even alleen te zijn, mijn gedachtes te laten stromen en de verbinding te maken met mezelf en de natuur. Ik was terug in 10-15 minuten.

Het gaat er om dat je BEWUST de tijd neemt. Je kunt ook tijd voor jezelf nemen op de terugweg als je de kinderen met de fiets op te voet naar school gebracht hebt. Lekker je hoofd in de wind en even aan niets denken.

Maak het jezelf niet te moeilijk
Maak het niet groter dan het is. Wring je niet in bochten om de tijd te nemen.  Kijk per dag waar jij tijd voor jezelf kunt nemen. Het is een kwestie van KIEZEN wat jij belangrijk vindt. Ik kan de lunchpauze doorwerken als ik dit wil. Ik kan ook even met een boekje gaan zitten. Door het boekje te nemen, laat ik de telefoon en laptop liggen. Want dat zijn voor mij de afleiders om door te gaan.

Creëer een eigen plekje voor jezelf
Als je tijd voor jezelf wilt nemen en je wilt dit thuis doen, creëert dan een plekje voor jezelf. Een plek waar je thuis kan komen bij jezelf, waar je ongestoord kunt zitten. Mannen maken een man-cave voor zichzelf. Vrouwen moeten vaak ergens tussenin een plekje vinden. Zie je het verschil? Mannen eisen dit vaak op. Vrouwen besluiten dat ze een plek niet zo belangrijk voor zichzelf vinden en geven de plek vaak op, voor de ander.

Plan het in je agenda
Ik zet in de ochtend een kruis door mijn agenda. Geen afspraken voor 10.00/10.30 uur. Met uitzondering van dagen dat het heel warm is, dan begin ik een uur eerder en plan ik in de middag niets.
Op welk moment kun jij de tijd voor jezelf inplannen en kun je de boel de boel laten vanuit liefde voor jezelf 😉

 

Ben niet zo streng voor jezelf als het een keer niet lukt.

Ik had gisteren heel streng naar mezelf kunnen zijn omdat ik ervoor koos om andere dingen te doen dan tijd voor mezelf nemen. Ik was bewust van wat ik deed en koos elke keer weer om iets anders te doen. Vandaag kies ik heel bewust om wel de tijd voor mezelf te nemen en alle mails, berichtjes, appjes later te beantwoorden.

 

Door bewust te zijn van wat jij nodig hebt en wat je doet, kun je keuzes maken die voor jou werken, waardoor jij het beste uit jezelf haalt. 

 

Heb je hier vragen over? Stuur me gerust een mail: info@edithhelwegen.nl

 

Liefs,