Wat is jouw behoefte?

Vanochtend kwam er een vraag op Twitter voorbij: Wat ga jij loslaten vandaag? Ik vulde meteen voor mezelf “schuldgevoel” in.

Schuldgevoel ten opzichte van anderen om te doen wat ik diep in mijn hart graag wil, waar ik behoefte aan heb, wat goed voor mij is, maar wat een ander niet leuk zal vinden of een andere mening over zal hebben.

Schuldgevoel betekent dat je niet kunt kiezen voor jezelf en te veel rekening houd met de ander. Het heeft niets te maken met egoisme en toch voelt het soms zo. Het heeft te maken met de waarde die je jezelf toekent. Ben ik het waard om …….? Natuurlijk ben je het waard.

Ik kan rondlopen met de gedachte “zal ik wel of zal ik niet” en wat zal de ander hiervan vinden? maar ik heb het toch verdiend? etc.
Totdat ik denk: Ik doe het! Wat de ander er ook van vindt.

De volgende vragen kun je jezelf  stellen op het moment dat je je het moeilijk vindt om voor jezelf te kiezen en je je schuldig voelt. Het maakt je meer bewust van welk gevoel er bij jou bovenkomt op het moment dat je echt iets voor jezelf wilt doen. Bovendien maakt het de keuze makkelijker.
  • Kies je niet voor jezelf omdat je geen schuldgevoel wil voelen?
  • Laat je je beïnvloeden door de mening van anderen op het moment dat je voor jezelf wil kiezen? En doe je het toch niet?
  • In hoeverre beïnvloed het schuldgevoel jouw stemming?
  • Blijf je  lange tijd rondlopen met jouw schuldgevoel, zodat je niet kan genieten van het moment voor jezelf?
  • Of kun je het achter je laten zodra het moment voor jezelf begint?
  • Welke excuses bedenk je om niet voor jezelf te hoeven kiezen?
  • Cijfer je jezelf weg voor anderen?

Stel jezelf vooral de vraag:

Wat is mijn behoefte?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *