Omgaan met burnout en stress

Omgaan met burnout en stress

Wanneer je burnout bent of stress ervaart zijn er veel manieren om hiermee om te gaan. Ieder zoekt hierin zijn eigen weg en dat is goed.

“Het beestje” een andere naam geven
Sommige mensen schamen zich voor het feit dat ze burnout zijn, ze blijven binnen en durven er niet met anderen over te praten. Ze zeggen tegen de mensen in hun omgeving dat ze zich niet zo lekker voelen en een tijdje thuisblijven. Ze realiseren zich niet dat de omgeving al lange tijd in de gaten heeft dat de ander roofbouw pleegt op zijn/haar lichaam. Waarschijnlijk heeft de omgeving dit al vaker aangegeven en hun bezorgdheid hierover geuit.

Taboe
Helaas is het nog steeds een taboe om over burnout te spreken. Mensen met een verantwoordelijke baan maken meer kans op een burnout. De veiligheid van je werkomgeving is belangrijk voor het moment waarop jij aangeeft dat het op deze manier niet meer kan.
Een interessant artikel vanuit Belgie over burnout en taboe:
http://www.weliswaar.be/modulefiles/magazines/47-thuiszorg/pdfs/burn-out-ook-in-de-welzijnssector-een-taboe.pdf

Informatie zoeken over omgaan met burnout en stress

Waarschijnlijk mis je in het begin van je burnout de concentratie om boeken te lezen. Om meer over stress en burnout te lezen, kun je informatie vinden op internet. Dit geeft je meer informatie en inzicht over de burnout zelf maar leert je er niet mee om te gaan.

Medicatie
Ik ben geen voorstander van medicatie voor mensen met een burnout. Je helpt hiermee niet om de oorzaken van de burnout aan te pakken maar bestrijdt alleen de symptomen ervan.

Hulp
Door het zoeken van begeleiding voor stressklachten of burnout zul je sneller herstellen. Dat houdt niet in dat je zo snel mogelijk weer aan het werk “moet” maar dat je door bewust te worden van je stresspatronen, de terugvalpreventie en de begeleiding in het reintegratieproces weer eerder aan het werk kunt.

 

Links:
http://burnout.startpagina.nl/
http://symptomenburnout.eu/

Boekentips:

  • “Omgaan met burnout” van Carien Karsten
  • “Uit je burnout in 30 dagen”van Carien Karsten
  • “druk? voorkom burnout” van Melle en van Plompen

Burnout-test:
Wil je weten of je risico loopt op een burnout? Maak dan geheel vrijblijvend een burnouttest door middel van het invullen van vragen. Stuur dan een email naar: info@serenitycoaching.nl ovv Burnouttest.

Omgaan met burnout en stress, hoe doe jij dat?

Laat hieronder een reactie achter, ook als je aanvullingen hebt of andere tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *