Hoe plan jij je agenda?

Een mooie maandagochtend na een leuk en gezellig weekend. Eind van de week heb ik eindelijk vakantie. Ik kijk er echt naar uit. Ik zal hard aan de bak moeten om dingen af te krijgen voor mijn vakantie. Met een strakke maar goede planning moet dit toch wel lukken.

De term ‘timemanagement’ komt meteen bij mij  naar boven. Planning is voor elke ondernemer heel belangrijk. Een grote valkuil is, ook voor mij, om de leuke, ontspannende dingen, te laten schieten omdat er nog werk ligt. De kunst is om de agenda goed te plannen en ook echt tijd te nemen voor je gezin en vooral voor jezelf.

Een overzicht maken van welke dingen je wilt doen en ook echt klaar moeten zijn is een begin. Schrap de dingen die van jezelf moeten maar die niet persé klaar moeten zijn op korte termijn. Stel reële prioriteiten. Het verschil tussen moeten en willen is heel groot, als je hier zelf eerlijk over bent. Het geeft je meer rust om alleen de dingen te doen die je ook echt wilt. Dat is jouw kracht.

Zaken waar je een hekel aan hebt en die je veel tijd en energie kosten, kun je beter uitbesteden aan iemand anders. Waarschijnlijk is het dan ook niet je vakgebied. neem nu bijvoorbeeld de boekhouding. Ik heb er niet echt een hekel aan maar het moet wel gedaan worden. Ik houd zelf bij wat er inkomt en wat er uit gaat. Ik doe de kwartaalaangifte en voor de rest heb ik een  accountant die dit voor me regelt. Die zaken gaan me zelf te veel tijd kosten. Tijd en energie die ik beter kan besteden aan dingen die ik leuk vindt om te doen en die uiteindelijk inkomsten genereren.

Een poetsvrouw is dan ook mijn volgende doel. Ik heb een hekel aan poetsen terwijl ik wel vind dat het in mijn huis schoon moet zijn.

Er zijn 2 systemen voor timemanagement:

1: Getting Things Done van David Allen
2: Timemanagement volgens Covey van Stephen Covey

Het zijn verschillende systemen en je zult zelf moeten uitzoeken welk systeem bij jou past. Je kunt met kleine aanpassingen beginnen en het daarna verder uitbouwen.

Waar loop jij tegenaan bij het plannen van je agenda?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *