We hebben het allemaal. Dat kleine stemmetje in je hoofd dat je aanmoedigt of juist zegt dat je iets niet kunt of iets moet.

Wat zijn overtuigingen?

Overtuigingen zijn zinnen (gedachten) die steeds in je hoofd zitten, die steeds weer door jezelf en in jezelf herhaald worden. Een overtuiging bepaalt hoe we ergens op reageren of hoe we handelen.

Overtuigingen kunnen stimuleren maar ook belemmeren. Stimulerende overtuigingen vergroten je zelfvertrouwen en je zelfbeeld. Belemmerende overtuigingen zorgen juist voor een negatief zelfbeeld en verkleinen je zelfvertrouwen. Vaak ben je je niet bewust van deze  overtuigingen maar handel je er wel naar. Juist omdat je je er niet bewust van bent, kunnen belemmerende overtuigingen je leven beïnvloeden op een minder rooskleurige manier en leef je niet vanuit je gevoel.

Ik spreek van stimulerende en belemmerende overtuigingen omdat ik liever niet spreek over goed (positief) en fout (negatief).

 

Je hebt natuurlijk verschillende degradaties in belemmerende overtuigingen. Het ligt eraan in hoeverre dit jou leven beïnvloedt. Wat voor de een minder belemmerend zijn, kan voor de ander groot zijn.

Wanneer iemand in je omgeving ooit door een hond is gebeten zal deze tegen je zeggen dat honden niet te vertrouwen zijn. Wordt dit vaak tegen jou gezegd, dan ben je op je hoede voor een hond. Deze zal dit merken en tegen je grommen. Hierdoor wordt jouw overtuiging bevestigd en je angst groter.  Woon je in een omgeving met veel honden, dan zal je leven hierdoor meer beheerst worden.


Hoe ontstaan overtuigingen?

Overtuigingen ontstaan vaak al op jonge leeftijd. De positieve en minder positieve opmerkingen die op jonge leeftijd tegen jou worden gezegd door je ouders, vriendjes, opa en oma of door de leraar op school, vormen jouw waarheid. Op dat moment zijn ze jouw zekerheden en  bouw je hierop verder. Vandaar dat het op latere leeftijd moeilijk is om deze te veranderen.

 

Overtuigingen creëer je dus vanuit ervaringen, herinneringen en wanneer dingen vaak herhaald worden. Belemmerende overtuigingen zijn aangeleerd en vormen meestal niet de waarheid.

 

Belemmerende overtuigingen

Tijdens je leven gebeuren er veel situaties. Deze hebben op zich geen betekenis. Na een situatie of gebeurtenis ontstaan er bij jou gedachten over deze situatie. Het is de gedachte die de situatie erger maakt. Hoe vaker je de scene in je hoofd afspeelt, hoe “erger” jouw rol wordt in het geheel.

Stel je voor dat je je hebt voorgenomen om geen ruzie meer te maken met je partner over een bepaald issue. Je wilt rustig over dingen praten die je dwars zitten.  Maar de eerstvolgende keer dat je ergens over wilt praten, ontaard het toch weer in ruzie. Je zegt dingen tegen je partner die je liever niet had willen zeggen. Hierover voel je je schuldig na afloop. Je denkt er de rest van de avond over na. Het laat je niet los. Je voelt je stom, je voelt je ongelukkig, niet begrepen, eenzaam etc. Wanneer je lijdt onder deze gedachte(n), verankert deze gedachte zich als  een overtuiging.

 

Andere voorbeelden van belemmerende overtuigingen:

  • Wanneer je perfectionistisch bent, is waarschijnlijk je overtuiging: ik moet alles goed doen
  • Een overtuiging  van een werkende moeder kan zijn:  ik geef mijn kind te weinig aandacht.  Deze overtuiging ontstaat vanuit een schuldgevoel
  • Negatieve overtuigingen over je uiterlijk/houding
  • Ik ben niet goed genoeg om dit of dat te doen
  • Mij lukt dit toch niet
  • Ik ben hier niet goed genoeg voor

Als je deze gedachten maar lang genoeg hebt, zullen de beslissingen in je leven hierop worden gebaseerd. Je gaat hier naar handelen. Als je blijft denken dat je dingen niet kunt omdat je denkt daar te dom voor te zijn, lukken die dingen natuurlijk niet.

Lees hierover meer in mijn E-book ‘Leef met je hart’ , gratis te downloaden.

 

Welke overtuigingen heb jij?