Geweld tegen vrouwen. Een ‘hot item’ deze week. Ik vind dat geweld niet kan; niet tegen mannen, vrouwen, kinderen, bevolkingsgroepen, dieren, de aarde en verder alles en iedereen die ik in dit rijtje ben vergeten. Ik vind dat geweld niet kan maar het gebeurt nog steeds.

Tijdens mijn werk als verpleegkundige in de psychiatrie en in diverse asielzoekerscentra, kwam ik geweld tegen vrouwen tegen. Het ging en gaat over macht, over onmacht, over frustratie, over grenzen. Ook nu in mijn praktijk, kom ik misbruik tegen. Mentaal misbruik, lichamelijk en fysiek misbruik. Geweld, misbruik dat de ander is aangedaan.
Geweld is veel dichterbij dan je denkt. Het gaat niet alleen om het slaan, de verkrachting. Het is veel subtieler.

🌀Denk eens aan vriendjes of je partner waar je sex mee hebt gehad tegen je zin. Omdat je de sfeer goed wilde houden, om de ander zijn/haar zin ‘maar’ te geven voor de lieve vrede, Misschien waren je gedachten dat de ander hier recht op had omdat omdat jullie al lange tijd geen sex meer hebben gehad.
Je cijferde jezelf weg. Je wuifde het weg. Je liet het over je heen komen, sloot er je ogen voor. De ander is zich vaak van geen kwaad bewust en toch wordt jouw grens overschreden.
Wanneer dit meerdere keren gebeurt, dan wordt het een opeenstapeling.

🌀Vriendjes of mannen die aan je friemelen terwijl je hier niet van gediend bent. Voor de hele #metoo affaire geldt hetzelfde. Ook dit is ‘geweld’.

🌀Als dit de eerste keer gebeurt bij je eerste vriendje, denk je ook nog dat het er bij hoort. Je weet niet beter. Ergens diep in jou weet je dat het niet klopt en je besluit om dit gevoel weg te duwen. Waarschijnlijk durfde je geen ‘nee’ te zeggen. Bang dat hij de relatie zou verbreken. Bang dat hij dit aan iedereen zou vertellen. Social Media speelt hier op dit moment een grote rol in om de angst bij de meiden aan te wakkeren.

 

Ik vind dat er nog een andere vorm is: Geweld tegen jezelf
Overal waar je jezelf tekort hebt gedaan. Waar je denkt niet goed genoeg te zijn, waar je jezelf gaat vergelijken met de ander, waar je jezelf klein houd en jezelf afwijst. Het overschrijden van jouw grenzen. Het hebben van oordelen over jezelf. Jezelf de grond in boren.
Overal waar je keuzes maakt vanuit angst in plaats van vanuit liefde. Wanneer je jezelf forceert in plaats van het beste uit jezelf haalt. Wanneer je jezelf fysiek geweld aandoet omdat je iets anders wilt voelen dan de pijn en/of de drukte in je hoofd.
Overal waar je bewustzijn vermijdt.

Het gaat hier niet over de ander. Het gaat over JOU.

Taboe.
En ja, ik heb anderen ook over mijn grens te laten gaan en heb vooral mezelf geweld aan gedaan. Daarom herken ik het zo goed 🙂

Terwijl ik dit schrijf, voel ik de pijn, de schaamte, het schuldgevoel. Ik ben me bewust van de oordelen naar de andere en ook naar jezelf. Ik ben me bewust van de onmacht, de twijfel en onzekerheid. Ik ben me ook bewust van het verstoppen.

Het thema is nog steeds taboe. We stoppen het nog steeds diep weg. We praten er niet over.
We mogen er meer over naar buiten brengen. We mogen er meer over praten.
We mogen er mee aan de slag. Het mag geheeld worden op meerdere lagen.

 

Geweld laat een stempel achter. Dit trauma wordt opgeslagen in jouw lichaam, in jouw celgeheugen. Het blijft er zitten totdat je er iets mee doet. Het uit zich vaak in lichamelijke klachten of ziekte. Ik kom dit tegen tijdens traumahealings, de Rite van de Baarmoeder en de yoni-healing die uitermate geschikt zijn om dit trauma te verwerken en te helen. Ik ben zo dankbaar dat ik dit werk mag doen om hier vrouwen en mannen mee te helpen.

 

Dit gaat ook over GRENZEN
Jouw grenzen!
Jouw grens leren voelen. Om deze grens te voelen bij jezelf is verbinding met jezelf en jouw lichaam nodig. De grens is altijd voelbaar ergens in jouw lichaam. Het zorgt voor een verkramping, een steek, een pijn, een zoemtoon, het gevoel dat jouw keel wordt dichtgeknepen. Het lichaam communiceert door middel van signalen en klachten en als je niet luistert: ziekte. Leer je lichaam kennen en de signalen die jouw lichaam uitstraalt. Luisteren naar jouw lichaam laat jou keuzes maken die goed zijn voor jou. Dan kun je bewust ‘nee’, ‘ja’ of ‘nu niet’ kiezen.

Weet dat je altijd een keuze hebt!

Het is communiceren, communiceren met je lichaam, jezelf en de ander. Non-verbale en verbale communicatie.

 

Liefde voor jezelf
Je kunt starten met jezelf helen. Je kunt leren om te houden van jezelf zodat je jezelf waardevol gaat vinden. Opkomen voor jezelf. Jezelf belangrijk genoeg vinden en niets toelaten die niet goed voelen. Door jezelf waardevol en belangrijk te vinden, kun je je grenzen nog beter aangeven. Kun je aangeven: tot hier en niet verder! Deze energie die je dan uitstraalt, zorgt dat je je grens non-verbaal al aangeeft. Soms mag je jouw grens nog eens benoemen. Het gaat met veel meer gemak. Het gaat zonder schuldgevoel.

 

Laat jouw schuldgevoel los.
Het is en was NIET jouw schuld.
Ik merk dat schuld- en schaamtegevoelens je blijven beperken in de keuzes die je maakt. Omdat je ergens vindt dat het jouw schuld is, blijf je jezelf hier aan herinneren en straf je jezelf elke keer opnieuw. Je gaat over van misbruikt worden naar jezelf misbruiken. Het patroon blijft zich hierdoor herhalen. Het is als een innerlijk conflict waardoor twijfel en onzekerheid ontstaat dat je meedraagt in jouw leven.

 

Vergeving
Vergeef jezelf voor de keuzes die je gemaakt hebt. Toen leken ze de juiste keuzes voor jou en dat was ook zo. Je kunt nu andere keuzes maken als je wilt. Maak keuzes vanuit jouw hart, vanuit jouw diepste ziel.

Je mag er zijn zoals je bent, met jouw verhaal, met jouw kwaliteiten, met jouw schaduwkanten.

 

Neem de regie van jouw eigen leven weer over.Geweld tegen vrouwen laat een stempel achter
Neem jouw verantwoordelijkheid. Dit zal niemand anders voor je doen. Het gaat om jouw leven en ook om het doel waarmee je hier op aarde bent gekomen. Neem de regie weer over waardoor je je niet laat leiden door de omstandigheden in het leven. Jij bepaalt wat er gebeurt. Jij maakt de keuzes zodat jij leiderschap over jouw leven.

Wat als jouw verhaal, jouw gebeurtenissen in het leven zijn gebeurt met een reden? De reden weet jij alleen. Mijn visie is dat er niets zomaar gebeurt. Alles heeft een doel in het leven.

Wat als dit doel jou verder leidt dan waar je dacht uit te komen in het leven?

Wat als dit doel jou versterkt in jouw missie die je hier mag volbrengen?

Wat als je hiermee een voorbeeld kunt zijn voor anderen?

Wat als je daardoor meer bewustzijn, meer verandering creëert voor velen van ons?

 

Heb je hier vragen over of wil je jouw verhaal delen? Stuur me gerust een mail: info@edithhelwegen.nl

Liefs,