Vrouwelijk LeiderschapIn het kader van de 11 tips om je vrouwelijke leiderschapskwaliteiten beter te benutten wil ik in dit blog schrijven over tip 5 Doe minder en delegeer.

Ik schreef hierover eerder de blogs: Vrouwelijk Leiderschap: Het ontvangen van een compliment met ‘dank je wel en Vrouwelijk Leiderschap: Hoe kun je bijdragen aan andermans persoonlijke ontwikkeling?

Wij, vrouwen, vinden het moeilijk om te delegeren. Het is een transformatieproces om zover te komen dat je ook daadwerkelijk gaat delegeren . Dit proces wil ik hier beschrijven zodat je het doel hiervan kunt zien: meer tijd voor jezelf of om leuke dingen te doen in plaats van te stressen om alles af te krijgen.

 

Vrouwen ‘moeten’ zoveel van zichzelf
Als coach van ondernemende vrouwen die te veel ballen in de lucht houden ga ik meestal als eerste aan de slag met het woord ‘moeten’. Waarom ‘moet’ je die dingen doen? De opdracht die dan volgt is om van het lijstje ‘moeten’ te veranderen in Wat ‘wil’ ik vandaag? Dat klinkt veel zachter en het ‘willen’  raakt je gevoel. Wat wil ik nu echt?

Je vindt dat je die dingen ook allemaal ‘moet’. Niemand zegt dat je dit moet doen. Dat bepaal je zelf! Iets in jou zegt dat je eerst jouw lijstje moet afmaken voor je tijd mag nemen voor jezelf. Voor dat je even mag zitten, even niets mag doen, een boek lezen of iets anders. Je gunt het jezelf helemaal niet.

Bij die eerste opdracht kan het zijn dat je in conflict komt met jezelf. Je wil helemaal niet zo veel doen maar je kunt het patroon niet doorbreken.

 

Vrouwen willen alles het liefst zelf doen want ze kunnen dit het beste. 
Wat is de reden dat je alles zelf wilt doen? Het antwoord is vaak: ‘omdat ik het het beste kan’ Mijn collega loopt de kantjes er vanaf, mijn man laat de kinderen te vrij of vouwt de handdoeken niet recht op en legt ze niet met dezelfde kant in de kast. Ik hoor de meest uiteenlopende dingen.

 

Hulp vragen wordt delegeren
Wanneer je inziet  dat het anders kan en dat je het ook anders wilt, durf je, eerst aarzelend, om hulp te vragen. De mensen in jouw omgeving staan al lange tijd te wachten totdat jij om hulp vraagt en staan hier dus positief tegenover. Door het vragen van hulp ervaar je dat dit het leven veel makkelijker maakt. Langzaam gaat het hulp vragen over in delegeren: ’wil je me helpen met..’  wordt ‘zou je dit willen doen’

Doe minder en delegeer

Heb jij de lat ook zo hoog liggen voor jezelf en anderen?
Als je om hulp vraagt is het belangrijk dat je de lat die je voor jezelf hebt gelegd, niet zo hoog legt voor de ander. Omdat je er zelf amper aan kunt voldoen, kan een ander daar vaak helemaal niet aan voldoen. De ander wil helemaal niet voldoen aan jouw lat en heeft andere normen en waarden.  Die normen en waarden zijn niet hetzelfde  als die van jou. Je zult dus genoegen moeten nemen met de manier waarop de ander dit doet.

Is het nu echt zo belangrijk dat er elke dag achter de bank wordt gestofzuigd of dat de handdoeken op dezelfde manier wordt gevouwen en in de kast worden gelegd?

Doe minder en delegeer

Zodat je meer kunt genieten van het leven en tijd voor jezelf kan nemen.

 

______________________________________________________________________________________