3 redenen waarom vitale medewerkers waardevol zijn voor je bedrijf of organisatie

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is meer dan gezondheid. Het gaat er niet alleen om of je fit bent of dat je conditie hebt. Het gaat om “gezond zijn” op alle vlakken.

Op fysiek vlak: je lichamelijke gesteldheid, bloeddruk, bloedwaarde, ziekte, conditie

Op mentaal vlak: je geestelijke gezondheid, omgaan met emoties, balans in werk en privé

Op sociaal vlak: je familie, je vrienden, je sociaal leven. Ben je eenzaam? Hoe functioneer je binnen een groep?

Op spiritueel vlak: je zingeving en je persoonlijke ontwikkeling, je groei als mens.

Wanneer dit in balans is, zit je lekker in je vel. Wanneer je lekker in je vel zit, ben je  energiek, ben je gemotiveerd en ben je gelukkig.
Heb je een (chronische) ziekte dan gaat het er om hoe je met deze ziekte zo goed mogelijk in balans bent.

Hoe kun je hier als werkgever gebruik van maken?

Medewerkers zijn de parels van het bedrijf. Door als werkgever te zorgen dat je medewerker in balans blijft en kan groeien op alle gebieden, kun je het beste uit je medewerkers halen. Je medewerkers zijn betrokken en voelen zich gewaardeerd. Betrokken medewerkers zijn je bron van inkomsten en zorgen voor het succes van het bedrijf. Aandacht voor vitaliteit leidt tot een positief imago.

Je hebt als werkgever  de verantwoordelijkheid om de mogelijkheid te faciliteren om het beste uit je medewerkers te halen en je medewerker optimaal te laten functioneren.

Deze verantwoordelijkheid ligt natuurlijk niet alleen bij de werkgever. De medewerker zal ook zijn verantwoordelijkheid hebben. Denk hierbij aan de  motivatie om het gedrag daadwerkelijk te veranderen.

Wat levert het op voor de medewerker?

Je medewerker wordt zich bewust van zijn talenten, competenties, kwaliteiten, ontwikkelingsbehoefte, gezondheid en energieniveau. Na deze bewustwording zal hij in staat om zijn vitaliteit te vergroten en in balans te houden.

Wat levert het op voor het bedrijf?

Deze faciliteiten kosten tijd en energie en levert uiteindelijk veel op. Het is een investering voor je bedrijf want zonder medewerkers kan jouw bedrijf niet succesvol zijn en veerkracht uitstralen. Het levert onder andere op:

  • Minder verzuimkosten, ziekte en (bedrijfs)ongevallen binnen je bedrijf.
  • Hogere productiviteit binnen het bedrijf
  • Hoge betrokkenheid van medewerkers

 

* Bron: “Gezondheid is besmettelijk!” van Mikkel Hofstee, Folef Bredt, Pepijn van der Meulen  ISBN: 9789013093667  Uitgever Kluwer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *